Fredslyset kom til Kongsvinger - men ikke helt uten omveier

Fredslyset kom til Kongsvinger - men ikke helt uten omveier

Fredslyset ble første søndag i advent brukt til å tenne adventslyset i Vinger kirke på Kongsvinger.

Det var Iver Malmer Solli og Stian Onsrud Kjernet har tent det første adventslyset og forteller om historien til Fredslyset.


Men veien for å få lyset til Kongsvinger ble litt lenger enn planlagt. Hege Mastad forteller:

Tirsdag hentet 10 speidere fredslyset i Hamardomen. Stemningsfullt og spesielt. Mange flere tok del enn i fjor. Etterpå dro vi til det koselige speidersenteret og fikk flott bevertning. Flere av speiderne mine møtte Noen møtte igjen andre speidere de hadde sett på peffkurs eller på leir før. Tida gikk altfor fort til vi skulle hjem.

Det er langt å kjøre til Kongsvinger, men med blide speidere fulle av historier i bilen var vi snart forbi Skarnes. Litt over ei mil igjen.

En bil skulle brått av veien og jeg bremset. Lykta med lyset vårt vippet litt da den ble truffet av ei colaflaske fra en av speidernes fang.

Forskrekket og tydelig uten å vite om han skulle le eller gråte sier han: Det har slukket. Latter og fortvilelse om hverandre blant speiderne i bilen. Jeg forteller at det er jo ingen krise, ingen kunne noe for dette.

Diskusjonene går høylytt i bilen. Kan vi bare tenne den igjen? Nei, det blir ikke riktig, det er jo symbolsk at flammen kommer fra Betlehem. De blir enige om at vi ikke kan jukse, da er det bedre å være uten noe lys denne gangen. En av speiderne ber om å få med seg lykten, han skal se om han får noen til å kjøre ham de 7 milene til Våler der nærmeste lys er. Det hadde vært så fint å ha det på adventsgudstjenesten i Vinger kirke på søndag.

Fredag kveld kom omsider fredslyset til Kongsvinger, noen dager forsinket og via Våler. Men hva gjør vel det. Jeg er imponert over speideren som ikke ga opp selv om vi andre gjorde det!

Ønsker dere en fredelig førjulstid.

Fredslyset vil stå tent Vinger kirke i hele adventstiden og vil bli brukt i hver gudstjeneste.